Monthly Archives: Februari 2009

About Piracy (lagi)

I’ve just read International Intellectual Property Alliance (IIPA) 2009 Special 301 Report On Copyright Protection And Enforcement in their section about Indonesia. For comparison, I also read their section on Brunei, Thailand and Philipine. Indonesia are listed as their priority watch list about piracy. That’s interesting.

Some of their interesting remarks:

Executive Summary:

Piracy problems in Indonesia, including mall piracy, CD-R and DVD-R burning, mobile device piracy, book piracy, end-user piracy, illegal camcording, optical disc piracy, and pay TV piracy, remain severe, and the Internet has emerged as the latest frontier for pirates in Indonesia. As a result, piracy levels in Indonesia remained among the highest in the world in 2008. Piracy robs authors of their rights to a livelihood in Indonesia, and places illegal proceeds in the hands of organized criminals who have no regard for rights, and have been detected of engaging in other organized criminal behavior, such as trafficking in persons, illegal logging and illegal gambling. Promising enforcement efforts continued in 2008, particularly against end-user piracy of software and optical disc pirate production. Unfortunately, other problems remained unchecked. Lack of transparency in enforcement, and corruption in the enforcement process, e.g., leaks, payments by pirates, and interference in the prosecutorial process, mar enforcement efforts. The court system also remains largely unworkable due to a generally inexperienced judiciary and systemic failures which slow cases down or doom them to unsuccessful conclusions (with some exceptions). The government continues to place barriers in the way of legal copyright business, including a new unfortunate requirement to locally manufacture film prints and home videos in Indonesia. The U.S. and Indonesia have a Trade and Investment Framework Agreement (TIFA) through which all of these issues should be more readily addressed and the U.S. Department of Justice presence in Indonesia has carried out helpful capacity building programs to foster better enforcement against copyright piracy in Indonesia.

Err, what? Let me read it again. Read the rest of this entry

Book Review Borongan (lagi)

Membaca novel itu menyenangkan. Kita bertualang ke tempat-tempat yang asing dan berkenalan dengan karakter-karakter yang menarik. That’s why I like to read.

Cukup basa-basinya, aku akan mereview beberapa buku yang kubaca sebulan terakhir. Ada 3 novel, dan semuanya berseri dan sebuah manhua (komik ala china).

Listnya adalah :

  1. Lightning Stealer.
  2. Wolf Brother.
  3. Across Nightingale Floor.
  4. Ravages of Time.

Langsung saja… Read the rest of this entry

Tentang Cinta : Sebuah Pencarian

“Kenapa kamu masih jomblo? Cari istri sana!” Itulah komentar seorang teman saat kita bertemu di foodcourt Senci, beberapa bulan lalu. Emang cari istri kayak belanja di pasar, tinggal milih? “Ntar lah. Biar mapan dulu” tanggapanmu saat itu. Dia lalu melanjutkan sarannya,”Ojok ngono. Jangan nunggu mapan. Istri kalau dapet waktu mapan biasanya nggak mau diajak susah, kalau kita dapetnya waktu sekarang kan istri juga ngerasain susahnya merangkak dari bawah.” Aku hanya bisa tersenyum mendengar kebijaksanaannya. Pikiranku saat itu masih belum ke sana. Aku masih bingung soal kerja dan mencoba membetahkan diri di Jakarta, tapi temanku sudah menghamili anak orang (legal tentunya, istrinya sendiri kok 😀 ).

Valentine dan masih sendiri. Aku kembali merenung, berusaha memahami cinta lewat cerita.  Tapi bukan soal kekasih yang masih tak nampak di mata, soal kata temanku tadi. Maret nanti, seorang teman akan menikah di Cilegon, dan Mei nanti, sahabatku akan mengikat janji setia di Surabaya, mereka telah menemukan tambatan hati mereka. Read the rest of this entry

Happy Birthday Darwin!

Happy Birthday Charlie
You come from the sea
You look like a monkey
And so do we.

Happy Birthday Charlie
We come from the sea
But what’s really odd:
We were also made by God.

From freakonomics blog.

Nyanyikan dengan iringan lagu Happy birthday dengan nada dasar C dan birama 4/4 adante no motto.

Well, bagian terakhir diambil secara random dari buku musik, aku buta soal musik. 😛

Tentang Sepakbola Indonesia : Berantem dan digelandang ke kantor polisi?

Ritual pagiku adalah bangun, mencet alarm, tidur lagi. Setelah beberapa menit baru benar-benar bangun gara-gara alarmnya ngeyel. Lalu dengan enggan ke kamar mandi, tapi ngapain mbicarain ritual pagiku? Skip…

Salah satu bagiannya adalah makan mie di depan TV yang sedang menayangkan berita hangat. Metro biasanya, aku agak eneg sama berita RCTI dan TV One, pagi-pagi nampilin kekerasan dan mayat dengan tubuh terburai.

Saat menonton berita olahraga di Metro itulah aku menemukan berita yang sangat menarik. Read the rest of this entry